Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz
prodej mléka Lovosice

Mléko přímo z farmy

v potravinách Jotis, Lidická 4, Litoměřice

Chuťové vlastnosti čerstvě nadojeného mléka ovlivňují zejména přírodní prvky zachované v plném rozsahu a vysoký obsah přirozeného mléčného tuku 3,5 – 4 %, který je však plně stravitelný, tj. nijak neohrozí vaší štíhlou linii.

Mléko není nijak upravováno (např. odstředěním, pasterizací, doplněním umělých prostředků k zachování trvanlivosti) a při uchování v ledničce vydrží 3 – 5 dnů.

Čerstvé mléko (na rozdíl od krabicového) pomáhá při posilování imunity, při prevenci proti nemocem (např. rakoviny), pomáhá rychlejšímu vylučování nebezpečných látek z těla a aktivuje samoléčící schopnost.

Mléko je pravidelně kontrolované Veterinární správou a akreditovanou laboratoří, která provádí rozbory kvality mléka.

Těm, kteří nejsou zvyklí pít čerstvé mléko, doporučujeme mléko napřed zahřát na teplotu 70°C.

V ledničce vydrží mléko cca 3-5 dnů, poté začne kysnout, což je přirozený proces, díky kterému lze z mléka vyrobit mnoho dalších produktů.

Obsluha automatu je velmi snadná, aneb kolik mincí vhodíte, tolik mléka nateče. Pak stačí jen přiložit lahev a zmáčknout "start".

Možnost vašeho dalšího zpracování mléka – domácí sýry, tvaroh, jogurty… Z krabicového mléka si tyto produkty nelze vyrobit, neboť je ochuzeno o nejcennější látky.

Mléko automat vydá do vlastních lahví, konvic či džbánků, prostě do čehokoliv co si sami přinesete, nebo do PET lahví, které je možné zakoupit na místě za nákladovou cenu 5,-- Kč.

Mléko uhasí žízeň mnohem rychleji než limonády bohaté na cukry.

Běžné krabicové mléko se vyrábí nejprve odebráním veškérého tuku z mléka, prudkým zahřátím a následným rychlým zchlazením a přidáním umělých látek k zvýraznění chuti a prodloužení trvanlivosti. Je zdraví neškodné, ale je to mrtvá tekutina, obarvená voda až zpětně doplňovaná tukem na požadovanou tučnost - veškeré přírodní prvky a jeho léčivé účinky se tímto procesem zničily.

Naše mléko je z chovu s volným ustájením, kde se dbá na pohodu zvířat. Minimalizací až absencí chemických postřiků se snažíme přiblížit bio kvalitě krmiva.

Čerstvé mléko z automatu je regionální potravinou z Brňan nacházejících se 7 km od Litoměřic. Jeho zakoupením přispějete ke snížení emisí v ovzduší, když kamiony nebudou muset jezdit přes půl republiky, aby se mléko dostalo ke spotřebiteli přes mlékárny a několik od sebe vzdálených velkoskladů.

Proč pít plnohodnotné mléko?

  • protože nebylo podrobeno žádnému tepelnému ošetření, ale bylo po nadojení pouze rychle zchlazeno. Absence tepelného zpracování, jako je pasterizace a sterilizace, umožňuje zachování přírodních prvků v plném rozsahu, jako jsou například laktobacily, které posilují obranu imunitního systému a oživují střevní bakteriální flóru. Tyto přírodní prvky hrají důležitou roli zejména v deaktivaci karcinogenních látek a při prevenci proti alergiím. I obsah tuku v mléce má velký význam, ten obsahuje základní vitamíny A a D nutné pro asimilaci vápníku a bílkovin, přitom je plně stravitelný, tj. netloustne se po něm. Mléko je bohaté na mastné kyseliny, které chrání proti nemocem a stimuluje imunitní systém.
  • Plnohodnotné mléko čistí organismus. Bakterie, které v něm jsou obsaženy, jsou zdraví prospěšné. Mléko se nekazí, nehnije, ale zkysá vlivem kyseliny mléčné. Je zbytečné se obávat, když plnohodnotné mléko není úplně čerstvé. I tak si zachová plnou výživnou hodnotu. Pasterizované krabicové mléko nemá léčivé vlastnosti.

Podrobné informace o plnohodnotném mléku a o automatu

V čem je sílá a kouzlo čerstvé potraviny?

  • Je to živý organismus – obsahuje bohatou mikroflóru
  • Má svou přirozenou ochranu – mechanismy, které potravinu účinně chrání
  • Nepotřebuje podporu chemických látek – má pouze přírodní složení
  • Odmění se výbornou chutí – chuť je výrazná a přirozená
  • Pomáhá našemu organismu – výživová hodnota je větší, je stravitelnější a léčí

Čerstvá potravina pomáhá při posilování imunity, při prevenci proti nemocem, zpomaluje proces stárnutí, pomáhá rychlejšímu vylučování nebezpečných látek z těla a aktivuje samoléčící schopnosti.

Co je čerstvé mléko?

Čerstvé syrové mléko je nabídkou cesty k zdravému životu. Toto bílé požehnání obsahuje všechny důležité živiny a pomáhá ke zvýšení obranyschopnosti našeho organismu. Novou cestou, jak čerstvé přírodní neupravené mléko získat jsou automaty na prodej mléka. Mléko v automatu je nejčerstvější jak může být, odebrané maximálně několik hodin od nadojení. Mléko z něho můžeme využít jako vynikající a chutný nápoj, pro zjemnění a zlahodnění některých omáček anebo použít jako základ pro nejrůznější domácí výrobky z mléka – smetanu, tvaroh, máslo, sýry, kysané nápoje. Anebo jako surovinu na pečení koláčů apod., která dodá výsledným produktům lahodnější chuť.

Mléko plné života, energie, chuti, minerálů a vitamínů. Pro udržení života v mléce ve správné podobě je nutné nadojené mléko co nejrychleji zchladit na teplotu okolo 4 °C. To zajistí výkonné chlazení skladovacích tanků u dojírny. Živé kultury v mléce jsou zchlazením zklidněny a látce laktenin, která chrání čerstvé mléko před škodlivými bakteriemi, se výrazně prodlouží účinnost.

Laktenin patří mezi přirozené ochranné látky – imunoglobuliny typu IgM. Laktenin je obsažen v čerstvém mléce ihned po nadojení, jeho působnost se prodlužuje okamžitým zchlazením. Laktenin vyvolává stav, kdy se v mléce po určitou dobu bakterie vůbec nemnoží. Jeho účinnost končí tepelným ošetřením.

Dále čerstvé mléko obsahuje kromě vody, bílkovin, minerálů, mléčného cukru a tuku také laktobacily, které posilují imunitu, dokáží oživit střevní mikroflóru, zabraňují působení jedovatých látek a působí preventivně proti alergiím. Obsahuje enzymy, prospěšné mastné kyseliny a další ochranné látky - imunoglobulíny.

  • Čerstvé mléko nemůže být nebezpečím pro zdravý lidský organismus.
  • To že jsou v mléku živé organismy neznamená, že nám ublíží.
  • A nejen to, umí vytvářet a posilovat naší imunitu, umí dát do pořádku naší vnitřní mikroflóru.

Co je UHT mléko?

Průmyslově zpracované mléko. UHT technologie – (Ultra Heat Treatment), krátkodobý vysoko tepelný záhřev, někdy označovaný jako ultrapasterizace, je metoda tepelného ošetření mléka. Mléko se velmi krátce 2 – 3 vteřiny zahřeje na teplotu 135 – 137 °C. Potom se rychle ochladí a plní se v aseptickém prostředí do aseptických obalů. Tím se zničí prakticky všechny přítomné mikroorganismy. Mléko v uzavřeném obalu lze skladovat 3 – 6 měsíců při pokojové teplotě. Mezitím také dojde k odloučení tuku z mléka pro jeho další využití. Podle potřeby je potom odstředěné mléko doplněno tukem na požadovanou tučnost. UHT Mléko je do doby otevření zdraví neškodné, jeho potenciál, coby ochránce a tvůrce naší imunity, jsme však zničili.

Jak je to s tukem v čerstvém mléce?

Tuk je nositelem významných vitamínů A,D,E,K. Proto při oddělení části mléčného tuku při zpracování v mlékárnách jsme okrádáni o jejich důležitou funkci. Například vitamín D napomáhá k lepšímu využití vápníku a fosforu z mléka. Tyto látky jsou důležité pro pevné kosti rostoucích dětí a preventivně působí proti řídnutí kostí ve středním a vyšším věku.

Tuk se lehce mění v průběhu roku a je různý podle plemene chovaných krav. Průměrná hodnota je okolo 3,5 - 4%. Rozhodně je zajímavé a pozitivní, že až 99% mléčného tuku je plně stravitelných, tedy nebezpečí pro štíhlou linii je při zdravém způsobu života minimální, zato energetické využití na luxusní úrovni.

Kontrola a prodej čerstvého mléka?

Provoz jednotlivých automatů je pokaždé schvalován krajskou veterinární stanicí a musí splňovat předpisy pro tato zařízení spolu s dalšími podmínkami pro zabezpečení přísných hygienických podmínek. Hygienická stanice má samozřejmě přístup pro odebírání vzorků a jejich rozbor. Stejně tak farmář žádající o možnost prodeje mléka z automatu je prověřen a teprve po splnění předepsaných náležitostí dostane souhlas veterinárních orgánů k provozu automatu na mléko. Chov dojných krav v současnosti probíhá pod neustálým dohledem veterinárních orgánů. Jsou krmeny vyrovnanou dávkou krmiva, dbá se na dostatečný přísun vody. Je zajištěna veterinární péče a kontrola. Státem jsou předepsaná pravidelná vyšetření, odběry krve. Mléko od nezdravých zvířat nesměřuje do prodejní sítě. Pro zvýšení úrovně hygieny neprobíhá dojení krav v prostorách stání zvířat, ale v k tomu určených oddělených prostorách – v dojírně. Producent mléka dodává mléko nejen do mléčných automatů pro koncového zákazníka ale i do mlékárny pro další zpracování. Z nadojeného mléka je denně! odebírán vzorek, ze kterého jsou provedeny příslušné rozbory. Jenom kvalitní mléko putuje ke spotřebiteli. Každý chov je registrován a kontrolován na krajské veterinární stanici, každé zvíře je evidováno v centrální státní evidenci.

Mléko pro automat se přečerpá z nerezového tanku o objemu několika set litrů do speciálních sáčků, naloží se do termoboxu a doveze k automatu. V automatu je udržována teplota okolo mezi 3-6 °C a je tak zajištěna optimální péče o cennou kvalitní surovinu. Sáčky s mlékem jsou spojeny hadičkou přes čerpadlo a průtokoměr s výdejním okénkem a po vhození peněz do automatu a stisknutí tlačítka START je mléko automaticky načerpáno do láhve – vlastní nebo zakoupené v prodejně.

Co může ovlivnit zákazník: Důležitá je čistota láhve a pokud možno rychlé uložení láhve s mlékem opět do chlazeného prostoru – do lednice.

Nejenom dodržení teplotního řetězce, ale i důsledná a předpisová sanitace automatu je podmínkou pro provozování automatu. Pravidelné sanitace probíhájí podle postupu schváleného veterinární správou. Nároky na kvalitu dodávaného suroviny, tj. syrového mléka, dovolují používat pouze vyspělých technologií dojení a uchovávání chlazeného mléka. Moderní automaty na mléko zaručují dodávku přírodního mléka jako plnohodnotné suroviny až ke koncovému zákazníkovi v nejvyšší možné kvalitě.

Klíšťová encefalitida z mléka? Není třeba se bát.

V médiích proběhla poplašná zpráva, podle které se lidé údajně mohou nakazit klíšťovou encefalitidou při pití mléka. Ve skutečnosti se tímto způsobem z nepřevařeného kravského mléka nakazilo 7 lidí během dvanácti let monitoringu, což vychází na půl člověka za rok z 10 milionů lidí v celé České republice. Pravděpodobnost onemocnění je naprosto mizivá.

Poplašných zpráv o mléku v médiích v roce 2010 proběhlo více, většina však měla za cíl hlavně lidi zastrašit. Onemocnění nějakou chorobou z mléka je opravdu vzácné a vyskytuje se výjimečně. Může se stát, že dostanete jednorázový obyčejný průjem, pokud jste čerstvé mléko od krávy nikdy nepili a po zakoupení ho vypijete bez převaření větší množství naráz (jak nám vyprávěl jeden zákazník: Mě to tak zachutnalo, že jsem vypil celý litr najednou a následky se dostavily :-) - ovšem na mléko nezanevřel a organismus si velice rychle zvykl). Těm, kteří nejsou na čerstvé mléko zvyklí, ho doporučujeme (alespoň zpočátku) zahřát na teplotu cca 70°C (a vypít už podle vaší chuti studené či teplé), a dát tím organismu čas na adaptaci.

A jak jsou rozšířeny automaty v Evropě?

S automaty se nejčastěji setkáte v Holandsku, Rakousku, Švýcarsku, Itálii (jen v Miláně bylo v roce 2010 93 automatů), Německu, Belgii, Dánsku, Švédsku, na Slovensku... Jde o prodej čerstvé potraviny, o kterou je zájem a její prodej tímto způsobem je podporován. Např. na Slovensku byl přítomen otevírání dalšího automatu i Ministr zemědělství. Že byla proti mléku z automatů v České republice vedena různými vlivnými organizacemi a institucemi negativní kampaň, je v evropském kontextu česká zvláštnost.