Pít či nepít mléko? Je mléko zdravé nebo naopak nezdravé? Podívejte se na některé argumenty proti pití mléka - a na to, jak je odborníci vyvracejí.
Kritici konzumace mléka například tvrdí, že člověk je jediný savec, který pije mléko jiného savce (krávy). Argumentují tím, že všichni savci v přírodě se mlékem živí přibližně do doby, kdy ztrojnásobí svou porodní váhu, a to ještě od vlastního druhu a nikoli od jiných zvířat.
Člověk je živočišným druhem, jehož stravování se od jiných savců podstatně liší a je jediným, jehož mládě vyžaduje velmi dlouhou péči. Lidský druh vstřebává potřebné množství vápníku právě a nejsnáze z kravského mléka, a to po celý život. Pokud má člověk potíže s trávením kravského mléka, jedná se o anomálii jedince, nikoliv lidského druhu.
Vysoký podíl tuku způsobuje zvýšenou hladinu cholesterolu a tím i rostoucí riziko vzniku kardiovaskulárních nemocí.
Mléko obsahuje jen 3,5 % tuku a 0 - 12 mg cholesterolu (podle toho, jestli je odstředěné nebo plnotučné) ve 100 ml, to znamená 0 – 12 %. Naopak cholesterol ze stravy se projevuje 1/3 cholesterolu v krvi, tj. 33%. Výzkumy ukazují žádoucí vztah mezi tělesnou váhou a spotřebou mléčných potravin.
Podle některých názorů lze tento důležitý prvek získat i z ovoce, zeleniny nebo minerálních vod.
Vápník z mléka je lépe využitelný lidským organismem. Je v rozpustné formě (30% vápníku) prochází střevní stěnou a zbytek je snadno rozpustný enzymy žaludku a střeva. Např. u špenátu je v rozpustné formě jenom asi 5%. U zelí a sóji, kde má vápník stejné vlastnosti jako u mléka, je ovšem celkový obsah vápníku velice nízký (vápník ve sklenici mléka odpovídá obsahu vápníku v 1 kg zelí). V minerálních vodách je vápník sice v rozpustné formě, ovšem minerálními vodami se nelze uživit. K dobré využitelnosti vápníku z mléka přispívá obsah látek, které preferují absorpci vápníku před fosforem ve střevě (fosfopeptidy a laktóza) a udržují tak poměr Ca/P větší než 1.
Všechny dosavadní výzkumy ukazují mezi spotřebou vápníku a kostní hmotou jasnou spojitost, zvyšující se s věkem. Je jisté, že vápník je základním faktorem konstrukce kostí. "Mléčný" vápník je díky vazbě na mléčné bílkoviny pro lidský organismus prospěšnější než vápník podávaný jako lék.
Kritici tvrdí, že živočišné bílkoviny údajně způsobují kyselou reakci, proto dochází ke ztrátě vápníku močí.
Je to právě naopak. Ztráta vápníku močí je mnohonásobně kompenzována lepší absorpcí vápníku z mléka ve střevě. Živočišné bílkoviny jsou všestranně výživově vhodnější než rostlinné.
Mléko vytváří na sliznici trávicího traktu ochranný film (emulze tuku a vody), který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny. V minulosti se naopak této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu.
Číňané, kteří vykazují nízkou spotřebu mléka, trpí osteoporózou méně než Skandinávci nebo Američané, kteří konzumují mléka hodně
Průměrná spotřeba vápníku v Asii je skutečně nízká, stejně tak je pravdou nižší výskyt osteoporózy. Jenže příčinou je výrazně vyšší průměrný věk u skandinávské či americké populace ve srovnání s asijskými zeměmi - riziko následků osteoporózy je ve vyšším věku rozhodně mnohonásobně vyšší než u průměrného věku Asiatů, u kterých zároveň působí také vyšší příjem vitaminu D. Asiaté jsou také obvykle menší, a tedy kosti jsou méně namáhané a je potřeba zdůraznit, že Asiaté mají v průměru i více pohybu. Sója, v daleko vyšší míře konzumovaná v Asii, (fytoestrogeny) rovněž působí příznivě. Příčinou faktu tedy není spotřeba mléka, ale zcela jiné faktory.